چرا نباید بیش از حد خاک را شخم بزنیم؟ [معایب شخم زدن خاک]

شخم زدن بیش از حد خاک معایب شخم زدن خاک زیاد شخم زدن خاک افراط در شخم زدن مترسک

همانطور که در مقالات گذشته گفتیم، شخم زدن امری حیاطی و بسیار حائز اهمیت است و در صورت شخم زدن بیش از حد خاک باعث مشکلاتی در خاک خواهد شد که در ادامه مفصل به آن می پردازیم، با ما همراه باشید…

در شخم زدن زمین باید به چه عواملی توجه کنیم؟

برخی از عوامل هستند که به طور مستقیم بر روی زمان، روش و عمق شخم خاک تاثیرگذارند، در اینجا به این عوامل اشاره کرده و بهترین حالت ممکن برای شخم زدن خاک را نیز به شما عزیزان خواهیم گفت تا قبل از شروع کار شخم زمین از این عوامل آگاه شوید تا آسیبی بر اثر شخم بیش از حد و اشتباه خاک به زمین و گیاهان شما وارد نشود.

قبل از شروع شخم خاک باید ابتدا با عوامل موثر بر شخم آشنا شده و با توجه به آنها برنامه ریزی کنید. مواردی همچون نوع خاک، نوع ابزار شخم زنی، عمق شخم خاک، شیب زمین و زاویه ی دستگاه شخم زن، میزان باد، باران و سایر شرایط اقلیمی این ها همه جزء عوامل تاثیرگذار در تعیین زمان و روش شخم زنی هستند.

شخم زدن بیش از حد خاک معایب شخم زدن خاک زیاد شخم زدن خاک افراط در شخم زدن مترسک

در انجام شخم زمین های کشاورزی و باغ ها، توجه و اطلاع از میزان رطوبت خاک که عامل بسیار مهمی در انجام این کار است، بسیار مهم و قابل اهمیت می باشد. برای اطلاع از میزان رطوبت خاک، باید از دستگاه های هوشمند رطوبت سنج استفاده کنید، تا بر اساس آن بتوانید از زمان مناسب شخم مطلع شوید و با توجه به آن شخم را انجام دهید. همچنین با اطلاع از رطوبت در خاک هایی که رطوبت زیادی دارند میتوان از هدررفت و فرسایش خاک جلوگیری نمود.

با توجه به شرایط اقلیمی بهترین زمان برای شخم زدن خاک، موقعی است که نیازی به افزودن مواد مغذی به خاک نباشد و همچنین سرعت وزش باد باید بسیار کم باشد تا خاک دچار فرسایش بادی نشود.


فرسایش خاک چیست و چگونه از آن جلوگیری کنیم؟


به همین دلیل توصیه می شود زمانی عملیات شخم زنی انجام شود که خاک نسبتا مرطوب باشد زیرا هر چه خاک خشک تر باشد، فرسایش بادی بیشتر صورت می گیرد و امکان تشدید آلودگی هوا و گرد و غبار در هوا بالا می رود.

همچنین یکی دیگر از بهترین زمانها برای شخم زدن خاک ، انجام این کار در فصل پاییز و زمستان، پس از سرد شدن هوا و بارش‌های فصلی بوده که آب کافی در اختیار خاک قرار دارد و شرایط شخم‌ زنی را آسان می کند. با انجام شخم زنی در این فصول لارو‌ها و حشراتی که برای گذراندن زمستان به لایه سطحی‌ تر خاک آمده اند، در معرض هوای سرد قرار گرفته و از بین می‌ روند.


شخم زدن عمیق یا سطحی؟ چه زمانی کدام مناسب است؟


شخم زدن خاک چه مزیت ها و فوایدی دارد؟

تیلر کلتیواتور راتو مدل RTIWG5.0
مشاهده لیست قیمت انواع تیلر کولتیواتور
  • شخم زدن خاک فوایدی از جمله ایده آل سازی و بازسازی خاک، مخلوط کردن کلوخه ها، چرخاندن و خورد کردن آنها، نرم کردن خاک و ایجاد زهکشی بالا خاک می باشد. در واقع این کار باعث ایجاد فضای مناسبی برای گسترش ریشه های گیاه می شود.

  • خاک غنی از اکسیژن خواهد شد و با شخم زدن، خاک بازسازی می شود و در نتیجه، تخلخل آن افزایش می یابد، که برای عبور آب، اکسیژن و سایر مواد آلی ضروری است. علاوه بر این، بقایای محصولات قبلی که توسط گاو آهن یا تراکتور در اعماق خاک دفن می شود و منبع عالی از مواد مغذی برای گیاه جدید می شوند.

  • شخم زدن خاک دارای مزیت دیگری نیز است و آن کنترل علف های هرز است. همچنین شخم زدن خاک به معنای از بین بردن علف های هرز و کاهش فعالیت انگل ها و حشرات و بیماری ها است.

معایب شخم زدن بیش از حد خاک چیست؟

شخم زدن بیش از حد خاک معایب شخم زدن خاک زیاد شخم زدن خاک افراط در شخم زدن مترسک

تقریباً از هزار سال پیش، شخم زدن یکی از روش های اصلی آماده سازی خاک در نظر گرفته شده است. خورد کردن کلوخه ها باعث می شود که خاک به ساختار اولیه خود بازگردد و برای بستر بذر آماده شود.

با نوآوری در صنعت کشاورزی، شخم زدن برای کشاورزان و مزارع، اغلب به موضوعی آسان تبدیل شده است. این تکنیک در واقع دارای معایبی نیز می باشد که در جهت مخالف در رابطه با زیست پایداری حرکت می کند. در زیر برخی از معایب ناشی از شخم زدن عمیق خاک را بیان خواهیم کرد تا با آنها آشنا شده و از بروز این مشکلات جلوگیری کنید.

  1. اولین و بزرگ ترین مشکلی که با شخم زدن بیش از حد خاک ممکن است بروز دهد، آسیب به ریشه ی درختان می باشد. درختان و گیاهان با رشد و پهن کردن ریشه های خود در خاک رشد می کنند و از مواد مغذی خاک استفاده می کنند. اگر با انجام شخم زیاد به شکل اشتباه به ریشه ی گیاه و درخت آسیب برسد ممکن است درخت دچار بیماری و یا آفات گوناگون شود و حتی ممکن است منجر به مرگ گیاه شود. پس بهتر است از شخم بیش از حد و عمیق در باغ ها و زمین های کشاورزی که گیاه و درختان چندین ساله دارند، استفاده نکنید و از دیگر روش های شخم زنی استفاده کنید.

  2. دومین عیب شخم زدن بیش از حد خاک، ایجاد لایه ی سخت در خاک، وزن زیاد گاوآهن و تراکتور باعث فشرده شدن خاک می شود و لایه ای سخت و محکم بر روی خاک ایجاد می کند که به مرور زمان این لایه عمیق تر می شود. همچنین این لایه اجازه عبور هوا و آب را نمی دهد و رشد ریشه گیاه جدید را دشوارتر می کند و باعث از بین رفتن تدریجی حاصلخیزی خاک و زمین می شود. در این موارد بهتر است از ابزارهای سبک تر مانند تیلر کولتیواتور و یا علف زن با الحاقی شخم زن استفاده و کار را برای خود نیز آسان کنید.

  3. سومین مشکل شخم زدن زیاد خاک، همچنین ممکن است شخم زدن زیاد خاک باعث افزایش کلوخه های بزرگ بر روی سطح زمین و خاک شود. به همین دلیل انجام تکنیک های دیگری برای آماده سازی خاک برای بذر و گیاهان جدید امری ضروری خواهد بود. شما می توانید با استفاده از ابزارهای پیشرفته کشاورزی، کلوخه ها را خرد کرده و آنها را به خاکی نرم تبدیل کنید و بعد از ان خاک برای محصول جدید آماده می شود. اگرچه این روش به معنای کاهش سرعت عملیات شخم زنی است اما خاکی نرم تر و باکیفیت تر تولید می شود.

  4. چهارمین ایراد افراط در شخم زدن خاک، مصرف انرژی زیاد و هزینه بالا، شخم زدن خاک در ابعاد بزرگ بسیار هزینه بر و انرژی زیادی نیز مصرف می کند زیرا شما برای استفاده از تراکتور باید هزینه ی زیادی را صرف کنید و از طرفی دیگر نیاز به سوخت بالایی نیز دارد. همچنین تراکتور ها باعث تولید آلودگی و آسیب به خاک نیز می شوند. اما شما با استفاده از ابزارهای کوچکتر می توانید هزینه کمتری کرده و آسیب کمتری نیز به محیط زیست وارد کنید.


چطور یک محوطه سازی باغ اصولی داشته باشیم؟


شخم زدن تا به امروز یکی از پرکاربردترین تکنیک های خاک ورزی بوده که دارای دو وجه است، از یک طرف دارای مزایای فراوانی از جمله کنترل آفات و علف های هرز می باشد و از سوی دیگر دارای برخی معایب می باشد، مانند استفاده از تراکتورهایی با گشتاور بالاتر از حد معمول که منجر به افزایش هزینه ماشین آلات، سوخت و همچنین بروز مشکلات متنوع زیست محیطی می شود.

در انتها از شما بابت مطالعه مقالات سایت مترسک سپاسگذاریم و امیدواریم این مقاله برای شما و کسب و کارتان مفید بوده باشد. اگر نیاز به اطلاعات بیشتری در این باره دارید، می توانید در قسمت نظرات، سوال خود مطرح کرده و با کمک کارشناسان سایت مترسک مشکل و سوال خود را بر طرف کنید.

ارسال دیدگاه