درختان و گیاهان با گذشت زمان در فصول مختلف دچار بیماری هایی می شوند که با دانستن نشانه های آنها می توانید از این مشکل بزرگ پیشگری کنید و گیاهی سالم داشته باشید.
حال زمانی که با این نشانه های خطرناک درخت روبرو شدیم چه کاری باید انجام بدهیم؟ شما برای اینکه بتوانید گیاهتان را نجات بدهید باید پس از دیدن نشانه های خطرناک در گیاهان و درختان به دنبال درمان آن باشید و بعد از درمان کامل از بروز دوباره ی این بیماری ها جلوگیری کنید.
ما در این مقاله به 5 نشانه ی خطرناک در درختان و گیاهان اشاره کرده و راه درمان و جلوگیری از این مشکل را می گوییم. با ما همراه باشید…
1 آفات درختان و گیاهان
اولین و بزرگ ترین دشمن گیاهان آفات هستند. آفات یکی از نشانه هایی هستند که به ما هشدار می دهند سلامتی درخت در خطر است. آنها از بیرون به گیاهان حمله می کنند و باعث نابودی محصول و خود گیاه می شوند (برخی از آنها به درون درخت نیز نفوذ می کنند) به طور مثال یکی از رایج ترین نوع آفات در درختان «کرم درختی» است، کرم درختی باعث خرابی و نابودی میوه های درخت می شود.
آفات درختان و گیاهان دارای انواع مختلفی شامل شته ها، حشرات فلس دار، کرم خاکی، انواع پشه ها، خاکستر زمرد، کرم ابریشم باف ناجور، شب پره کولی و سوسک پوست خوار هستند. برای نابودی هر کدام از این آفات باید از روش خاصی استفاده شود که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم.
انواع آفات درخت و از بین بردن آنها
• روش از بین بردن انواع آفات
می توان گفت از بین بردن آفات گیاهان یکی از دغدغه های بزرگ باغبانان و کشاورزان است. به طور کلی بهترین روش برای از بین بردن هر نوع آفت، انجام سم پاشی است که امروزه با دستگاه های سم پاش به راحتی این کار صورت می گیرد؛ اما در مورد گیاهان خوراکی و درختان میوه باید از روشی به جز سم پاشی استفاده کرد( البته در برخی موارد می توانید یک سم ضعیف را برای سم پاشی انتخاب کنید.)
به طور مثال برای نابودی شته ها، می توانید ترکیب آب و صابون را بر روی آنها اسپری کنید و یا از کفشدوزک استفاده کنید.
2 قارچ ها
دومین نشانه خطرناک که ممکن است در پرورش گیاهان و درختان برای شما پیش بیاید، بیماری های قارچی است. قارچ ها به مرور با وزش باد و یا از طریق آب گسترش پیدا می کنند. این نوع بیماری اکثرا از خاک نامطلوب و یا مشکل در آبیاری ایجاد می شود.
در بیشتر موارد بیماری های قارچی را از روی برگ های گیاه یا درخت می توان تشخیص داد. نشانه های بیماری های قارچی در گیاهان و درختان شامل مواردی از جمله تغییر در شکل ظاهری برگ ها (جمع یا زرد شدن برگ ها و یا لک های قهوه ای روی آنها )، تغییر رنگ تنه ی گیاه و درخت، پوسیدگی عمقی طوقه، تنه و یا ریشه است.
• روش از بین بردن قارچ درخت ها
برای از بین بردن قارچ در گیاه خود باید از انواع قارچ کش ها استفاده شود، قارچ کش ها را باید به شکل منظم در دوره های آبیاری گیاه به آن بدهید حتی در زمان هایی که گیاه دچار بیماری قارچی نیست. (برای جلوگیری از بروز این بیماری)
3 کپک های روی سطح درخت
سومین نشانه خطرناک درختان کپک ها هستند، این بیماری تاثیر زیادی بر روی ظاهر درخت می گذارد و بیشتر به شکل پودری سفید رنگ و یا سیاه بر روی تنه و برگ ها هستند. کپک ها به دلیل رطوبت و بروز بیماری های قارچی به وجود می آیند. آنها در انواع مختلفی قابل مشاهده هستند، به طور مثال برخی از کپک ها آنقدر کوچک هستند که قابل مشاهده نیستند ولی برخی دیگر مانند میوه هایی به رنگ روشن هستند و شبیه به قارچهای خوراکیاند که به بدنه ی درختان میچسبند. کپک ها اکثرا در مکان هایی که بارندگی کمی دارند و دارای هوای شرجی هستند تکثیر می شوند.
این بیماری شامل نوع های مختلفی مانند کپک پودری، کپک دودی، پژمردگی ورتیسیلیوم، خوره گیاهی، لکه های برگی و پوسیدگی عمیق می شود، اکثر این کپک ها در اثر بیماری های قارچی به وجود می آیند.
• روش از بین بردن کپک های درخت
بیشتر کپک ها را می توانید با قارچ کش ها درمان کنید ولی در برخی از موارد مانند پژمردگی ورتیسیلیوم باید آن قسمت از گیاه را که دچار این بیماری شده است قطع کنید.
4 ترک و شکاف در تنه گیاه و درخت
چهارمین نشانه خطرناک درختان مخصوصا در باغات مسن، ترک خوردگی تنه درخت است. برای نجات درختانی که شکل ظاهری تنه ی آنها تغییر می کند و ترک یا شکاف بر روی آنها مشاهده می شود باید به میزان آبیاری آنها و شیوه کود دهی دقت کنید زیرا این مشکل در اثر استفاده بیش از حد این دو مورد اتفاق می افتد.
شکاف درختان به دلایل مختلفی ایجاد می شود مثل اختلاف دمای شدید شب و روز مخصوصا در فصول سرد سال، استفاده بیش از حد از کودهای ازت بالای شیمیائی در طول دوره، آبیاری بیش از حد نیاز و تماس مستقیم آب با تنه در زمان آبیاری.
ترک خوردگی تنه به دلیل استرس های محیطی به وجود می آید وبه خودی خود بیماری زا نیست ولی در صورت عدم مداخله به موقع این مشکل می تواند منجر به بروز بیماری های خطرناکی شود که حتی می تواند در کوتاه مدت درخت را از بین ببرد.
• روش ترمیم ترک درخت ها
بعد از بروز این مشکل باید نسبت به ترمیم سریع بافت های آسیب دیده و جلوگیری از نفوذ عوامل بیماری زای قارچی – باکتریایی به ساختارهای درونی و وارد کردن آسیب های جدی به درخت، اقدام کنید. بهترین راه حل برای این امر تنه پاشی است.
5 شانکر باکتریایی درختان میوه
یکی از بیماری های آسیب رسان برای درختان میوه، شانکرها هستند. نشانه های ظاهری این نوع بیماری به شکل شیره ای است که از تنه ی درخت جاری و سفت شده. ازعوامل اصلی ایجاد و بروز بیماری شانکر می توان به رطوبت بالا، کوددهی نامتناسب و عامل بیماریزای باکتریایی – قارچی اشاره کرد.
• روش پیشگیری از شانکرها
کوددهی نا متناسب نقش زیادی در ایجاد بیماری شانکر باکتریایی دارد. ما عملا امکان کنترل کامل شرایط محیطی، میزان رطوبت محیط و کنترل همه عوامل موثر در افزایش میزان رطوبت محیط اطراف درخت به خصوص محدوده سایه انداز را نداریم، ولی میتوانیم با کوددهی به موقع و متناسب با احتیاجات گیاه با رعایت اصول آبیاری، حذف علفهای هرز در محدوده سایه انداز درخت از بروز بیماری شانکر باکتریایی پیشگیری کنیم.
برای حفظ سلامت درختان و گیاهان، شناخت نشانههای خطرناک مانند آفات، قارچها، کپکها، ترکها و بیماری شانکر باکتریایی ضروری است. که البته بسیاری از بیماری های خطرناک دیگر نیز وجود دارد و ما صرفا در این مقاله له شایع ترین آنها پرداختیم، هر یک از این مشکلات میتوانند به رشد و باردهی گیاهان آسیب برسانند.
اقدام به موقع، مانند سم پاشی برای آفات، قارچکشها برای قارچها و کپکها، و مدیریت صحیح آبیاری و کوددهی برای پیشگیری از ترکها و شانکر، اهمیت بالایی دارد. با انجام این اقدامات، میتوان از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری کرد و به حفظ سلامت و زیبایی درختان و گیاهان کمک کرد.
در آخر دیدگاه و تجربه خودتان را با ما و سایر خوانندگان در انتهای همین صفحه به اشتراک بزارید، فروشگاه مترسک همواره در کنار کشاورزان و باغداران عزیز خواهد بود.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.