آبیاری در تولید میوه درختی با کیفیت بالا (سیب، هلو، آلو، شلیل، گیلاس و …) بسیار مهم است. تحقیقات نشان داده است که آبیاری نه تنها عملکرد، اندازه میوه و کیفیت میوه را افزایش می دهد، بلکه میتواند طول عمر درختان را افزایش دهد و رشد درخت و فتوسنتز را نیز بهبود بخشد.
اخیراً هزینه انرژی برای آبیاری افزایش یافته است. استفاده از مقدار مناسب آب در زمان های لازم برای کاهش هزینه های تولید حیاتی است. بنابراین، دانستن جدول نیاز آبی درختان پاسخ بهینه محصول و استفاده کارآمد از منابع ضروری است.
زمان های حیاتی برای آبیاری میوه درختان:
دوره های بحرانی برای آبیاری درختان سیب، گلابی، هلو، شلیل، آلو و گیلاس در زمان تشکیل گل، اوایل تشکیل میوه، و در زمان تورم نهایی میوه (2-4 هفته قبل از برداشت) است. دسترسی به آب در این زمان ها برای تولید محصول با کیفیت بسیار مهم است.
جدول نیاز آبی درختان:
چه زمانی درختان را آبیاری کنیم؟
روشهای مختلفی برای ارزیابی نیاز آبیاری درخت وجود دارد، روش هایی از جمله محاسبه ی رطوبت خاک، تنش رطوبتی در گیاهان، تبخیر و تنش رطوبت خاک و یا درخت.
1تبخیر آب درخت:
تبخیر، به معنای کل حجم آب از دست رفته ی روزانه خاک توسط تبخیر از سطح خاک و یا درخت است. هر نوع خاک مقدار معینی از آب را در خود نگه می دارد و این آب به طور روزانه بر اساس تبخیر روزانه و سطح بلوغ محصول کاهش می یابد (گیاهان جوان نسبت به رشد کامل آب کمتری مصرف می کنند).
در صورت بارندگی به حجم آب در خاک اضافه کرده و در بهار که خاک شما اشباع است یا پس از آبیاری تا عمق ریشه زایی کامل، خاک شما پر آب است. تبخیر روزانه (با اینچ یا میلی متر حجم آب را اندازه گیری می کنیم) برای درختان بالغ، باعث کاهش آب از خاک و درخت می شود و باید در چندین نوبت آب های تبخیر شده را توسط آبیاری درخت جایگزین کنید.
2رطوبت خاک:
رطوبت سنج خاک می تواند یک راه ارزان و نسبتا آسان برای ارزیابی میزان آب موجود در خاک اطراف درختان شما باشد. سنسورهای رطوبت سنج خاک می توانند به تعیین زمان آبیاری و زمان خاموش کردن آبیاری برای جلوگیری از هدر رفتن آب کمک کنند.
همچنین، در برخی از باغ هایی که دارای آبیاری تحت فشار هستند، نظارت بر رطوبت خاک به کشاورزان این امکان را می دهد که در صورت مناسب بودن میزان رطوبت خاک، آبیاری را زودتر از زمانی که پیش بینی شده، خاموش شود، زیرا درخت به سطح آبیاری کافی رسیده است.
هنگام اندازه گیری رطوبت خاک، روش ها و ابزارهای مختلفی در دسترس کشاورزان وجود دارد که در ادامه برخی از آنها را بیان کرده ایم.
تنسیومتر: پتانسیل سنجش رطوبت خاک، را به طور مستقیم اندازه گیری می کند.
بلوک های مقاومت الکتریکی: به طور غیرمستقیم پتانسیل اندازه گیری میزان رطوبت خاک را با اندازه گیری مقاومت در سراسر بلوکی که در خاک مدفون شده است اندازه گیری می کند.
C-probe: این ابزار از حسگرهای خازن برای جمع آوری اطلاعات از میزان رطوبت خاک استفاده می کند.
انواع روش های آبیاری – مزایا و معایب
بازتاب سنجی حوزه زمان: رطوبت سنج های کاشته شده در خاک، سرعت امواج الکترومغناطیسی در خاک را اندازه گیری می کنند، این امواج در اثر رطوبت خاک، کند می شوند و از کند شدن این امواج می توانید متوجه میزان رطوبت خاک بشوید.
سنجش رطوبت خاک با روش دستی: میزان رطوبت خاک را نیز می توان با استفاده از روش دستی به شکل تقریبی اندازه گیری کنید. در این روش باید تا عمق 12 تا 16 اینچ اطراف درخت را حفاری کنید، اگر خاک هنوز مرطوب است و به راحتی می توانید خاک را در دست خود گرد کنید، احتمالاً رطوبت کافی وجود دارد.
درختان میوه همچنین می توانند علائم بصری استرس از جمله پژمردگی برگ ها، عدم رشد ساقه و ریزش برگ را نشان دهند. این علائم ممکن است تا زمانی که فتوسنتز تا 40 درصد کاهش نیابد ظاهر نشوند که توانایی رشد دهنده را برای پاسخ به موقع به تنش آبی محدود می کند.
3ارزیابی تنش آبی در درختان:
ارزیابی میزان تنش آبی در گیاهان یک روش ایده آل برای تعیین نیاز هر درخت به آب است، زیرا برخی از خاک ها ممکن است آب را به خوبی ذخیره کنند، اما ممکن است آن را به راحتی به درخت (یعنی خاک رس) انتقال ندهند. در نتیجه بهتر است در زمان سنجش میزان حجم آب مورد نیاز هر درخت به میزان تنش آبی درخت نیز توجه کنید.
آبیاری در درختان میوه برای اندازه میوه، رشد میوه و سلامت درختان بسیار مهم است. عدم دسترسی به آب کافی، اثرات بلندمدتی بر ساختار و بهره وری درختان خواهد داشت.
اطمینان از دسترسی درختان به آب در دوره های بحرانی رشد میوه بسیار مهم می باشد. روش های مختلفی برای تعیین نیاز آبیاری یک محصول وجود دارد که در بالا به آنها اشاره کردیم و جدول میزان مورد نیاز آبیاری برخی درختان را با توجه به روش آبیاری برای شما تهیه کرده ایم. امیدواریم این مقاله از سایت مترسک برای شما مفید بوده باشد. می توانید در انتهای این مقاله سوال و یا نظر خود را با ما در میان بگذارید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.